Guvernul vrea să înghețe salariile brute pe perioada transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

Guvernul vrea să înghețe salariile brute pe perioada transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
Publicat: 19/09/2017, 16:05

„Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuț Mișa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să mențină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plătește în prezent un angajator pentru un angajat.

„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește (angajatorului – n.red) costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Duca: Guvernul ar trebui să modifice definiția salariului brut

Consultantul fiscal Emilian Duca a declarat, pentru Mediafax, că Guvernul nu poate interveni într-un contract de muncă încheiat între angajat și angajator, astfel încât să-l oblige pe angajator să mărească salariul, așa cum a anunțat marți ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

„Practic, Guvernul vrea să garanteze că salariul net se va menține – cel puțin – la același nivel, în urma trecerii plăților CAS de la angajator la angajat. Asta s-ar putea face printr-o modificare a contractului de muncă, astfel încât brutul să nu mai fie un cost al angajatorului. Dar statul nu poate interveni într-un astfel de contract și probabil că inițiatorii au în vedere altceva – să modifice definiția salariului brut, să restabilească ce sume se includ și ce nu în acest salariu”, a declarat consultantul fiscal.

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanțelor, la sfârșitul lunii iulie.

„Nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare”. Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×